Cancerdagen

Vi pratar om raka linjer, diagonaler, tyngd, medljus och motljus. Efter fotokursen går jag ut i snön och tittar igenom mitt instagramflöde som fylls av bilder på barn med cancer. Flera familjer som varje dag tvingas leva med oron för vad cancern ska medföra för just deras barn. Jag fylls av ilska, ledsamhet, rädsla, ångest och kärlek när jag tänker på vad cancer orsakar våra barn i form av lidande och smärta tillsammans med familjerna som kämpar vid deras sida.

Innan trodde jag inte cancern skulle drabba mitt barn eller någon jag kände. Jag hade ingen erfarenhet att förstå hur det verkligen är när ett barn har cancer. Jag såg på tv och förstod att det var fruktansvärt men det är först sedan Basti drabbades som jag verkligen tvingats förstå. Ibland blir jag frustrerad över omgivningens reaktioner och oförståelse i vissa situationer. Att leva med cancersjukt barn är inte lätt och även om de ibland verkar precis som vilket friskt barn som helst kan det förändras snabbt. Medicinerna som pressar deras små kroppar ligger hela tiden på gränsen för att ta död på alla cancerceller vilket gör barnen extra känsliga och trötta. En febertopp för ett friskt barn kan snabbt bli en blodförgiftning för ett cancersjuktbarn beroende på hur hårt kroppen är pressad just då och om det är ett virus eller en bakterie, men innan man vet måste man ofta vidta säkerhetsåtgärder på akuten. Vattkoppor kan slå extremt hårt mot cancersjukabarn varför jag verkligen hoppas att alla snart vaccinera sig mot vattkoppor. Visst var det jobbigt att behöva vabba med Basti någon eller några veckor redan innan han fick cancer och sysselsättningen blev inte alltid den bästa, men nu är detta vardagen och när barnen orkar med förskola och skola är det ofta undantag beroende på vart i behandlingen man befinner sig. Att vara hemma med ett sjukt barn under långa perioder samtidigt som man ska lappa ihop sig själv och kämpa för relationen med sin partner är en riktig utmaning.

Livet förändras verkligen med barncancer och utan familj och vänner skulle allt vara mycket jobbigare. Det är klart vi hade klarat även det om det inte hade funnits något val, men är tacksam att vi slipper göra detta själva. Den 4 februari var det världscancerdagen och om du missade den har du en ny chans att uppmärksamma alla som drabbas av cancer den 15/2 då det är den internationella Barncancerdagen. Tänk om alla då som hade möjligheten kunde avstå exempelvis en bulle och kaffe för att istället skänka de pengarna till exempelvis AjaBajaCancer samtidigt som man tänder ljus för barnen med cancer.

2 reaktioner på ”Cancerdagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s