Sista behandlingen klar

Äntligen är sista behandlingen med sövning och att vi behöver vara inneliggandes över. Nu har han en intravenösbehandling behandling kvar med kortison runt sin födelsedag men därefter är det underhållsbehandling med cellgifter varje kväll hemma till valborg 2020, så knappt 1,5 år till. Det är väldigt skönt att ha nått den här milstolpen i behandlingen.

Innan vi får åka hem idag blir det lavemang för Bastis mage har stannat upp igen vilket den gjort de senaste gångerna under den här behandlingen. Det är inte skönt för honom att behöva genomgå detta även om det är skonsamt med uppvärmd honung och sirap tror jag, men det kommer bli så mycket skönare efter för hans spända lilla mage.

Igår kväll när nattpersonalen gick förbi och hälsade var det en undersköterska som jag tyvärr inte hade goda erfarenheter av vad det gäller blöjbyten. Vi behöver byta blöjor varannan eller tredje timme under behandlingen för att det inte ska fräta på honom och för att man behöver mäta urinens Ph för att det inte är för surt och därmed skadar hans organ. Hen börjar med att fråga om jag vill ha hjälp med blöjbyten och om hen i så fall ska väcka mig vid blöjbytena. Eftersom tanken med hjälpen är att vi ska få sova för att orka med dagarna är det viktigt att personalen försöker göra detta så tyst som möjligt. Det gick ändå bättre än förväntat under natten, men att man säger till Basti som sover med normal ton att nu ska jag byta blöja samt springer in och ut i badrummet samt sätter på sig förkläde i rummet störde mer än vad det brukar göra när annan personal hjälper till då jag oftast knappt märker att de bytt blöja för de är så himla diskreta. Men nu är sista planerade natten klar vilket känns fantastiskt!

Något jag slagits av de här dagarna är hur många nya ansikten det är på avdelningen, både vad det gäller personal och familjerna. Det är skönt att det inte är så många välkända familjer för då betyder det att många är klara med behandlingarna men däremot gör det ont i magen att se alla nya familjer som tvingats komma till avdelningen för att deras barn har fått en cancerdiagnos. Det är både småbarn och ungdomar som under detta år fått livet förändrat precis som vi. Jag blir ledsen och kan inte riktigt förstå hur många barn som faktiskt får cancer, något som var väldigt främmande för mig tidigare. Det är även barn som får återfall och som tvingas börja om igen vilket måste vara väldigt tungt för familjerna då man börjat våga leva ett ”vanligt” liv igen.

2 reaktioner på ”Sista behandlingen klar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s