Tänd ett ljus

Att besöka en minneslund på en kyrkogård är rofyllt. Igår besökte vi Solna minneslund tillsammans med Bastis farfaster för att tända ljus. Vi försökte berätta för Basti om att vi kan tända ljus här men att de som inte finns med oss längre kanske ändå kan se våra ljus från där de är. Vi frågade om han ville tända ljus för Siri vilket han ville. Han bar ljuset från bilen och hela vägen till minneslunden där han själv bestämde vart han ville tända ljuset. Han var hela tiden delaktig och även om jag inte vet om han förstår stod han stilla ett tag vid ljusen vi tände och verkade fundera även om vi inte vet på vad. I det porlande vattnet badade några fåglar och det var väldigt rofyllt. Jag sände några extra tankar till min mormor, farmor och farfar som inte längre finns med oss.

För oss har det blivit naturligt att låta Basti vara delaktig i hela resan för oss människor från att vi föds till att vi inte längre finns kvar. Detta hade vi antagligen inte gjort om vi inte hamnat i situationen att någon i vår omgivning lämnade oss. Nu är det tyvärr vår verklighet och jag tror att om vi bara gör det på ett anpassat sätt för Basti blir det bra för honom, ingen rädsla utan trygghet.

Efter besöket på kyrkogården fick jag lite egentid. Att vara med Basti dygnet runt är väldigt mysigt på ett sätt men man behöver tid ifrån varandra. Vara själv kan vara så skönt, bara att köpa en chai latte innan jag skulle fixa mina naglar kändes som lyx. Även om Basti är väldigt duktig på att leka själv så vill han hela tiden vara nära och det är som när han var jätte liten att man inte kan gå på toaletten själv eller duscha utan att han ska göra mig sällskap. Jag har nog aldrig varit så bra på att inte få egentid utan varit väldigt mån om det redan sedan Basti föddes och det försöker jag med hjälp av stöd från vår omgivning att skapa mig även nu. Samtidigt som jag får tid själv får Basti vara med andra vuxna som lär honom nya saker och han får andra perspektiv vilket är väldigt nyttigt då han missar mycket av det på förskolan.

En reaktion på ”Tänd ett ljus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s