Barncancergalan

Igår tittade jag på Barncancergalan/Humorgalan med blandade reaktioner och känslor. Jag tycker att det är fantastiskt att det finns sådana här galor för att samla in pengar till goda ändamål och för att ge andra perspektiv på livet för de som inte lever med exempelvis barncancer, bröstcancer eller krig och svält. Det är nog bra om man kan lätta upp frågan kring ett jobbigt ämne som barncancer där barn dör och det kan drabba vilket barn som helst i ens närhet, även om i vart fall jag trodde att det aldrig kunde drabba något barn jag känner eller mitt egna barn. Förhoppningsvis fick detta flera att titta på galan då det även var humorpriset och därmed inte så tungt och att flera då blev barnsupportrar.

För min del var det första gången som jag tittar på den här galan ur ett perspektiv att vara drabbad av barncancer. Att dagligen leva i denna värld med svåra behandlingar som bryter ner mitt barn och där några inte vinner mot cancern. Jag lever i denna värld med Basti som kämpar mot medicinernas biverkningar och vi kan inte fly eller blunda för hur det påverkar oss. Med denna erfarenhet blev jag inte lika berörd av det här årets gala som jag brukar. I vanliga fall brukar jag sitta och gråta floder vid inslagen om familjerna. Självklart var det även i år jobbigt att se, särskilt de som trots behandlingen inte besegrade cancern och det får en att fundera på om Basti verkligen ska klara sig.

Min uppfattning är att livet med barncancer visades upp i en förskönad version där man uteslöt mycket av det som är jobbigast för oss familjer till hänsyn för att alla ska orka att titta och inte zappa över till en annan kanal. Det kan vara helt rätt, men jag har fått uppfattningen att många i sociala medier som lever med barncancer har samma uppfattning som mig. Min minnesbild är inte att andra liknande insamlingsgalor är lika lättsamma som den här utan visar ännu fler inslag om hur livet är för dem som galan handlar om blandat med musik. Jag vet inte som sagt vad som är rätt eller fel i den här frågan men detta är min upplevelse. Kanske påverkades jag inte lika mycket för att jag strax innan tittat på dokumentären om Alexander Falk som var mer känslomässig för mig, kanske påverkas jag av andra i sociala medier, kanske stängde jag av mina känslor eller kanske är det så att Kanal 5 i samarbete med Barncancerfonden har gjort bedömningen att detta är vad gemene man klarar av och därmed blir månadsgivare för att de orkade ha TVn på. Jag vet som sagt inte hur det är eller vad som påverkade mig igår. Hur upplevde du galan om du tittade på den?

6 reaktioner på ”Barncancergalan

  1. Kände en väldig skräck och magsmärtor under hela dagen inför galan som jag kände att jag måste titta på iår, speciellt när jag visste att Signe skulle titta på den tillsammans med sin mamma och pappa. På något vis kändes det positivt och hoppfullt för det mesta. Tror som du att man kan inte titta på endast svåra och traumatiska händelser då väljer man att stänga sin tv. Tyckte det var ett fantastiskt budskap Carina gav oss att galan ska finnas ända tills det bara finns skratt kvar och inga tårar.

    Gillad av 1 person

  2. Kan säga att jag uppfattar det också så. Men det kan vara så som du skrev, för man hör folk på jobbet som har svårt att titta på det som det är och skulle förmodligen zappa bort programmet helt. Men trots att det är 12 år sedan för mig så upplever jag det som om det var igår. Man har det alltid kvar på något sätt. Kram till din riktiga kämpe.

    Gillad av 1 person

  3. Du har så rätt..andra galor mildrar inte inslagen. Det var en annan känsla i år nu när vi lever så nära barncancer. Men vår kämpe ska hålla ut hela vägen in i mål💖

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s