Inskolning på förskola -fiasko?

Efter 11 månader utan förskolan var det äntligen dags för Basti att börja på förskolan igen. Förskolan som vi gått förbi fler gånger och Basti har velat leka med barnen på gården. Vi var laddade och tog på oss ordentligt med kläder då vi inte visste om vi skulle vara ute eller inne. Det visade sig snabbt att vi skulle vara inne. Jag hittade Bastis fack, den tomma hyllan och namnet som inte hade sällskap av en bild. Vi mötte en pappa som skulle lämna sin son på samma avdelning och barnet kände direkt igen Basti då de har sett honom på bild innan och man har pratat om att han är sjuk så att han har en slang med ett plåster på kinden. Det känns verkligen bra att de gjort en bra introduktion av Basti för min oro för hur de skulle hantera sonden kunde snabbt lugnas när jag märkte att de andra barnen inte tyckte det var något konstigt.

Allt började väldigt bra på avdelningen och Basti kollade in olika leksaker, men efter ca 30 minuter vände allt. Efter det ville Basti bara hem och när han inte fick gå hem ville han ligga i myshörnan för att sova. Han ville inte vara med de andra barnen så vi lät honom bara vara utan måsten, men inombords kändes det som ett stort misslyckande. Han tyckte det var jobbigt när det blev högt ljud då han höll för öronen och ville sova. På samlingen innan lunch ville han inte vara med utan han skulle sova. Men när gruppen sjöng och lekte smög han sig fram bakom mig, men så fort pedagogen sa hans namn så började han skrika, gråta och ville sova. I den stunden började några av pojkarna skratta och jag började fundera på om detta verkligen är rätt. Är det för tidigt med förskola för honom? Kommer det bli bättre eller vara samma sak imorgon igen och dagen efter det? Är det värt dessa få timmarna om han ska må så här? Det var så mycket känslor i den stunden att tårarna kom för mig men jag tror att jag dolde det väl.

Efter denna stund var det dags för lunch, första gången Basti gjorde som de andra barnen och ställde sig sist i ledet efter de andra barnen. I matsalen satt han som de andra barnen till en början och åt grönsaker. Men innan maten hann komma så började han gråta igen då han ville ha pasta, han ville sova och han ville gå hem. Han fick sitta kvar några minuter men sedan begav vi oss hemåt. Redan när vi satte på oss ytterkläderna igen kom min glada Basti tillbaka. Väl hemma ville han ha pasta men vattnet hann inte ens koka upp innan han snarkade på soffan. Nu väntar en tur till Karolinska för blodprov innan uppladdningen för morgondagen som jag hoppas blir mycket bättre än dagens besök på förskolan. Känner att luften gick ur mig och tankarna snurrar om vad som faktiskt är bäst för Basti, men blir förhoppningsvis bra framöver.

10 reaktioner på ”Inskolning på förskola -fiasko?

 1. Hej en annan förskollärare här. Jag har inte följt din blogg så jag känner inte till något om Bastis sjukdom. Men min spontana tanke när jag läser det du skriver är att b reagerar precis som man kan förvänta sig av ett sjukt barn . Jag tänker att han gärna vill men just nu inte har förmågan att delta på samma sätt som det andra barnen och det tar sig uttryck genom trötthet och oro.. Jag tänker att det skulle kunna vara en fördel för basti att i förväg veta vilka aktiviteter han hamnar i. Gärna illustrerade med bilder och utskrivna så ni kan titta på dem och han kan förbereda sig på vad som komma ska. Kanske även bilder på aktiviteter han kan välja själv. Så att han vet att när jag kommer imorgon sker det här 1 ute lek 2 sångsamling 3 tvätta händerna 4 mat… då kan ni fundera kring det och förbereda och sedan vet basti att om jag inte orkar sångsamling så vill jag bygga med lego. Kanske finns något barn som kan finnas vid hans sida så han kan relatinosbygga samtidigt. Fråga pedagogerna de kan säkert maila bilder. Ni kan titta på hemma å ha i mobilen…
  Stort lycka till
  Maria
  du hittar min blogg på taenbild.wordpress.com om du vill kika in..

  Gillad av 1 person

  • Tack för tipset! 🙏 Låter som en bra sak med bilder för dagen och sedan har vi märkt att det går bättre med för varje gång men han orkar inte så lång tid innan han vill sova. Efter 2-3 timmar på förskolan sover han 3-4 timmar så ibland när man kanske glömmer bort att han är sjuk blir man påmind bla genom tröttheten som inte är något farligt men som avviker från ett friskt barn.

   Gillad av 1 person

   • Ja bilder är ofta ett bra hjälpmedel för alla barn. Så att synliggöra strukturen och rutinerna för B är säkert en fördel som gör att gan själv kan vara med å styra. Förskolan ska arbeta med barns inflytande här finns massor man kan göra för B. Eftersom han är sjuk tänker jag att ni tillsammans måste känna efter hur länge som passar B. Kanske räcker det att han går 1-2 timmar nu medan du/pappa tex går en promenad läser en tidning i ett angel samde rum, handlar etc just för att få upp rutinen att komma till förskolan men även för att skapa relationer för B. Om ett tag kanske det går att komma till förskolan några timmar säg runt mellis då det är färre barn där. Äta en macka å ta med en kompis hem för att leka någon timme till å sedan hämtas kompisen hos er istället för på förskolan. Fundera tillsammans å prata med B om vad han helst vill göra där för att sedan checka av med pedagogerna när dessa aktiviteter sker. Välj hellre aktivitet före tid på dagen…
    kram å lycka till 💕 maria

    Gillad av 1 person

   • Väldigt värdefulla förslag. Jag har försökt att lägga tiden för att han ska vara med vid lunchen då Basti haft svårt att äta igen när vi är ensamma hemma men då är han ofta väldigt trött för att han börjat i tid för att hinna med när de ska på utflykter. Svårt när jag inte vill att Basti ska ”begränsa” de andra barnen. Kram

    Gillad av 1 person

   • Förlåt att jag kommentarbombar dig men jag får så många tankar å idéer till hjälp å kanske förbättringar när jag läser det du skriver… Utflykter är ju en fantadtiskt rolig sak att vara med på. Men det kan oxå vara extremt energi krävande. Då tänker jag att ni kanske ska möta upp på plats tex vid en lekplats för att slippa alla de intryck som tömmer ett sjukt barn på energi innan ni ens är framme. Då begränsar B inte kompisarna utan kan komma pigg på sina villkor. Jag tänker att när kompisarna äter frukt på utflykten kan B ha en varm temos med tex fruktsoppa eller annan soppa han gillar, eller en mat termos med kokt korv eller smoothies eller gröt. Då kan han fylla på med energi å orka leka. De andra äter frukt å kan säkert förstå att när man är sjuk gäller andra regler. Då kanske han även orkar äta mer hemma om han inte är så trött när ni kommer hem. Annars tänker jag att det är viktigt att fundera över vad som är viktigast för B med förskolan? Är det att äta med kompisarna å orka det. Ja då kanske han ska komma strax innan lunch. Är det viktigare att leka å har skoj å orka äta då kanske ni ska komma på fm å gå hem så b orkar äta hemma.. 💕maria

    Gillad av 1 person

 2. Jag är pedagog och ger er tipset att ge honom tid att känna in sig på förskolan och bli trygg med kompisarna och pedagogerna. Bara ni finns där som en trygg plats där han kan komma och ”tanka” lite närhet så kommer hans nyfikenhet att komma fram❤️

  Lycka till ❤️

  Gillad av 1 person

 3. Ge det lite tid. Tänker att han säkerligen vill vara med de andra barnen men att all stimuli blir lite mkt på en gång. Att Basti vill gå undan är en klok strategi av honom, tänker jag, så han kan hushålla med sin energi. Men tycker att du gör rätt i att sitta med vid samlingen o sjunga, så Basti kan komma till dig när han är redo.
  Liksom när vi träffades i somras var han till en början lite blyg men efter ett tag gav det med sig. Blir ju lite jobbigare när han känner att alla barnen tittar lite extra på honom, som är ny.
  All styrka till Er! ❤️

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s