Som vem som helst?

Han ser ut som vilket barn som helst, förutom sonden i näsan.

Han är som vilket barn som helst, förutom att han får cellgifter varje dag, får cellgifter på sjukhuset varje månad, äter kortison varannan månad, sövs varannan månad, tar blodprov varannan vecka, träffa läkare varje månad, är infektionskänslig, är extra ljudkänslig, är emellanåt väldigt trött, inte gått på förskolan på nästan ett år och få ta febern väldigt ofta.

Förutom cancern och medicinernas biverkningar är Basti som vilket barn som helst.

Vi är som vilken familj som helst, förutom att vi inte kan jobba som vi vill, har en oro för om Basti har feber eller någon annan biverkning, har svårt att planera pga Basti är mer infektionskänslig och att vi då kan behöva åka till sjukhuset, vi sover jämt med Basti vilket vi aldrig gjorde tidigare, resa från Stockholm kräver mer planering och det finns en oro över att cancern ska komma tillbaka efter avslutad behandling.

Trots allt detta som inte syns på utsidan och att vi försöker leva så mycket som vi gjorde tidigare är det klart att livet med barncancer sätter sina spår och påverkar oss. Eftersom vi verkar så aktiva och Basti verkar må som vilket annat barn som helst får jag ibland en känsla av att vår omgivning tror att allt är som innan cancern, men det kommer det antagligen aldrig riktigt bli på gott och ont.

Utsidan kan vi putsa till med smink och kläder samt ett leende men insidan är det ibland svårare att fixa till. Tillsammans med andra är det oftast lätt att smälta in och allt är som vanligt för omgivningen, men ofta innebär de mötena en stor ansträngning som inte syns på utsidan för det finns en bra fasad. Många möten och ansträngningar för att leva som vanligt ger mycket energi vilket verkligen gör det värt det, men hemma när fasaden inte behöver vara uppe längre innebär det ofta en stor passivitet från min sida. Ibland spricker även fasaden tillsammans med andra då man tror att man är så stark och orkar hålla emot men tårarna tränger sig fram ur sprickorna och du vet aldrig när det sker. Så känns det i vårt liv just nu och självklart blir det bättre och bättre med tiden men för en person med enormt kontrollbehov är den här situationen väldigt svår att hantera då det finns få saker som jag faktiskt kan kontrollera och ha koll på eftersom förutsättningarna kan förändras väldigt fort.

4 reaktioner på ”Som vem som helst?

  1. Det är så bra, att du skriver om alla dessa känslor. För det är lättare, för en utomstående, att se det roliga i ert liv ( utflykter, lek med kompisar…) än det jobbiga i er vardag. Ni är mina hjältar❤️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s