Behandlingsdag

Vilken dag! Vaknade imorse och hade inte jätte god marginal tills vi skulle åka till sjukhuset. Bastis sond hade åkt ut en liten bit så började med att dra ut den då han ändå skulle sätta en ny idag och det är då obehagligt när jag försöker sätta dit den igen det som åkt ut. För att komma i tid för en gång skull åkte vi buss istället för sjukresa.

Vi började med att sätta ett bedövningsplåster på hans port och 30 minuter senare gick vi in i behandlingsrummet för att sätta nålen. Han ligger på mig på britsen medan hon tvättar med fem små bomullstussar innan det är dags för sticket. Han tycker det är lite obehagligt med de kalla tussarna och att det gör lite ont med sticket men allt går snabbt över. Sedan tar hon ett blodprov innan det är dags att koppla på cytostatikan. Medicinen som vi aldrig vet hur han reagerar på, läkaren sa att han trodde inte att biverkningarna skulle bli så farliga då det var åtta veckor sedan sist och han inte får full dos. Det är bara att hålla tummarna och se, blir även kortison i fem dygn tre gånger per dag nu.

När blodproven hade kommit fick vi klartecken för att sätta in den nya sonden, om trombocyterna varit för låga kan man inte sätta in den då det skulle kunna skapa blödningar. Återigen sitter vi på britsen med Basti i mitt knä medan hon ska förbereda tejpen och allt annat så att det är klart när vi ska sätta sonden. Hon sköljer av sonden i varmt vatten för att den ska bli mjukare för att det ska gå lättare. Jag håller ena handen över Bastis panna medan den andra håller fast honom över bröstet, det gäller att ha ett lugnt men stadigt grepp för bra resultat. Basti vet vad som är på gång och pratar om sin näsa som han inte vill att hon ska röra. Men vi har inget val utan sköterskan och jag gör vårt bästa, han klöks när slangen ska passera svalget och vi måste pausa lite. ”Inte roligt” och ”inte mer nu mamma” upprepas medan han gråter. Jag vill inget annat än att springa därifrån med honom och säga att det inte behövs, men så ser inte verkligheten ut. Eftersom han behöver sonden för medicinen kommer han antagligen behöva vara med om detta flera gånger framöver. Det gäller att stålsätta sig och bara köra för att ge honom tryggheten han behöver och sedan får jag försöka att hitta utrymme där jag kan vara liten och ledsen för att få ut alla känslor.

Efter allt var klart på avdelningen blev belöningen att gå till lekterapin. Vi lekte med riddare, sjukhuset, affären och målade i drygt två timmar. Känns bra att avsluta dagens besök på sjukhuset med något roligt så att han vill komma tillbaka till sjukhuset igen min tappra riddare ❤️

3 reaktioner på ”Behandlingsdag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s