Hur tänker han?

Hur mycket förstår våra barn och vad tänker de som vi inte förstår? När barnen inte kan uttrycka känslor då de inte har ordförrådet som krävs måste vi försöka tolka dem. Jag undrar ofta vad Basti tänker och känner för även om han är en väldigt verbal kille för sin ålder har han inte förmågan att berätta om alla sina känslor som jag ändå föreställer mig att han har. Jag försöker att förstå honom genom att fråga och läsa av hans kroppsspråk. Från att Basti var nyfödd tills att han vi åkte in på sjukhuset i oktober förra året brukade jag, efter att jag bytt hans blöja, leka med honom i spegeln och säga att vi var snygga samt göra grimaser vilket han oftast uppskattade och skrattade åt. När vi kom hem från sjukhuset och jag skulle göra samma sak med honom vid spegeln blev han ledsen och ville inte titta på sig själv i spegeln. Jag har fortsatt att försöka med jämna mellanrum men det var först idag som jag fick glädjen från honom med skratt och ögonen som glittrade. Den känslan är fantastisk samtidigt som det får mig än mer att fundera på hur han egentligen mår på insidan. Han är så liten men ändå tror jag att han påverkats av sitt utseende då han tappade håret och i vissa perioder är uppsvullen av kortisonet.

Igår var vi först på sjukhuset för att ta prover på Basti och han tog allt med lugn. Vi fick låna ett par böcker som han tittade i medan han satt i mitt knä och sköterskan lånade hans hand för att först värma hans små fingrar innan hon kunde sticka i långfingret för att samla in blodsdropparna i två små provrör. Det visade sig att hans blodvärden var bra förutom att han är neutropen och därmed väldigt infektionskänslig. Får han feber nu blir det återigen akuten för vår del. Tycker att det är en bra utveckling att vi föräldrar kan läsa hans journaler och provsvar på 1177.se så att vi slipper höra av oss till sjukhuset för att ta av deras tid till sådana saker.

På eftermiddagen medan jag jobbade på Järvaveckan var Basti på förskolan ett tag för att leka med sina kompisar. Att få bilder på en överlycklig Basti med sina kompisar gjorde mig tårögd på bussen, så ”lite” kan verkligen ge honom så mycket. Det behövs inget Skansen, Gröna Lund eller lekland bara han får vara med sina kompisar. Det finns de som säger att det inte är så viktigt med kompisar när barnen är så små men uppenbarligen betyder det i vart fall jätte mycket för Basti. Han orkade dock inte jätte länge och somnade snabbt efter besöket på förskolan.

2 reaktioner på ”Hur tänker han?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s