Studenten

”Sjung om studentens lyckliga dar..” frågan är hur många som tar studenten som faktiskt är så lyckliga med tanke på mångas oro om framtiden med bostad, studera vidare eller jobba mm? Det är inte alltid så roligt att bli vuxen med allt ansvar det innebär. Själv hade jag ett tydligt mål efter studenten, jag skulle bli åklagare. På sommaren fick jag besked om att jag kommit in på juristlinjen både i Stockholm och Uppsala. Efter en tids övervägande bestämde jag mig för Uppsala då jag trodde att det fanns störst chans att hitta nya vänner där då fler kommer utifrån stan än i Stockholm. Det var svårt att hitta bostad även då i Uppsala så jag hamnade en bit utanför stan som inneboende i en chilensk familj. Jag minns fortfarande hur ensam jag kände mig där, jag hade nu flyttat 60 mil hemifrån innan jag ens fyllt 19 år och kände inte många där. Som tur är bodde min pappas kusin med familj i närheten så jag spenderade mycket tid tillsammans med dem när jag inte åkte hem. Detta är något jag var väldigt tacksam för då och än idag. Känslan från tryggheten hemma hos mamma och pappa hade förbytts till något helt annat. Ganska snabbt träffade jag ett underbart gäng tjejer som pluggade till jurister också och dessa tjejer är fortfarande mina vänner, så tacksam för detta och allt vi gått igenom tillsammans. Många av oss åkte tillsammans till Australien för att plugga en termin, vilken upplevelse det var och så många minnen jag har därifrån. En dag hoppas jag kunna åka tillbaka dit med Micke och Basti.

Efter examen hade jag fortfarande mitt mål inställt på att bli åklagare men för att lyckas med det måste man vara notariemeriterad vilket innebär att man jobbar på domstol i två år. Mina betyg som man söker med var inte toppen bra men inte heller dåliga så jag fick ta lite ströjobb som egentligen inte krävde min utbildning de första 2 -3 åren men därefter fick jag min notarietjänst. Jag pendlade då under två års tid mellan Stockholm och Eskilstuna respektive Nyköping. Därefter nådde jag snart min dröm att arbeta som åklagare. Att jobba hårt för att nå sitt mål och sedan lyckas är en obeskrivlig känsla, sådan glädje och lättnad. Jag arbetade där i ca 5 år och många år av dem var egentligen mitt nya mål att bli mamma. Vi kämpade och kämpade för att få vårt lilla barn, jag kände mig misslyckad trots att jag nått mitt mål med att få mitt dröm jobb. Till slut lyckades vi få vårt mirakel som förändrade världen totalt. Helt plötsligt inser jag att jag inte kommer kunna kombinera mitt drömjobb med livet som mamma till Basti utan jag säger upp mig. Alla dessa år av slit för att nå mitt dröm jobb gav jag upp nu, i vart fall tillfälligt men man vet aldrig vad som händer i framtiden har jag lärt mig.

Efter inte ens ett år på mitt nya jobb som ombudsman på ett fackförbund fick jag hastigt lämna det då Basti fick cancer. Livet är oftast ingen rak resa från studenten och framåt utan man måste vara öppen för nya utmaningar som man lär sig en massa saker av om man vill. Därför är mitt råd till alla som tar studenten i år att försök finna vad ni mår bra av och testa er fram, inget blir som man tänkt men man kan lära sig en massa saker på vägen om man är lyhörd och intresserad av omgivningen under resan. Ibland får man stanna upp och utvärderar om man är på den platsen i livet man önskar sig för att fundera hur framtiden ska bli. Lycka till alla som tar studenten i år och ett extra stort lycka till Bastis kusin Amanda!

2 reaktioner på ”Studenten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s