Barncancer

Tänk vad mycket vi behövt stå ut med pga cancern och lärt oss saker man önskade att ingen behövde lära sig. När man inte själv levt med cancern så nära är det lätt att fastna i uppgifter om statistik, dvs 4 av 5 överlever cancern. Dessa siffror säger dock inget om varje barns och familjs resa till den överlevnaden eller vilka barn som faktiskt blir den i femte i statistiken som inte vinner kampen.

Vi har lärt oss massa saker om biverkningar, cytostatika, svensk sjukvård, hantering av sond, mediciner, operationer och sövningar exempelvis. Vi har fått lära känna vårt barn i en extrem situation för att kunna vara hans ombud och meddela när och var han har ont. Vi har träffat barn som tyvärr inte vunnit kampen mot cancern, det är så fruktansvärt att veta men även se vad barn drabbas av och måste genomgå för att sedan förlora kampen. Vi har pratat med andra föräldrar i både bra och svåra stunder, vad säger man till någon som fått besked att sjukvården inte kan göra något mer för deras barn? Det är samtal som är och varit väldigt givande men jag hade önskat att vi ändå sluppit de samtalen utan att vi istället kunde ha träffats i annat sammanhang.

Jag har även lärt mig hur endel människor tycker att det är jobbigt med cancern som drabbar barn och att de därför drar sig undan medan andra människor ställer upp på ett väldigt glädjande och fint sätt. Det är inte alltid de man tror skulle finnas där som sitt närmsta stöd som gör det utan det kan likaväl vara andra som kommer fram och ta ett stort ansvar. När man utsätts för en krissituation får man endel svar i livet som man inte gillar medans man blir positivt överraskad av andra.

Jag vet att mitt liv för närvarande kretsar kring cancer eller rättare sagt barncancer då det är den vardagen vi tvingats in i. Jag är dock samma människa som tidigare och det finns annat i mitt liv än barncancer men det är där mitt fokus ligger just nu. Jag är väl medveten om andras problem som uppstår i form av exempelvis relationer, psykisk ohälsa, fysisk ohälsa och problem på arbetet som jag absolut tar på största allvar och vill finnas där som ett stöd för er alla men är ledsen om jag inte orkat visa det nu och funnits där för er. Jag hoppas att det blir bättre framöver ❤️

Självklart är inte vår resa bara negativ utan vi har lärt oss mycket positivt som vi kommer ta med oss framöver och jag hoppas att vi kan göra skillnad med den erfarenhet som vi fått. Det är exempelvis därför vi startat Ajabajacancer för att kunna göra skillnad för andra och ge andra ännu bättre hjälp och förutsättningar. Vi har även fått uppleva väldigt många fina stunder tillsammans med Basti som vi aldrig skulle fått göra om han inte blev sjuk för då skulle han varit på förskolan. Vi försöker hitta glädjen i det ”lilla” varje dag som att se Basti dansa en liten morgondans eller bara se glädjen i hans ögon som värmer hela mig.

https://kampabasticom.files.wordpress.com/2018/04/img_1874.mov

4 reaktioner på ”Barncancer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s