Maten på sjukhuset

För ett par dagar sedan blev jag kontaktad av en journalist på Expressen som undrade om jag kunde tänka mig att ställa upp på en intervju om maten på sjukhuset då hon blivit tipsad om att maten på avdelning 12 inte är bra och att jag har en blogg där jag skriver om livet med Basti sedan han blev sjuk. För ett kort tag var jag tveksam till om jag skulle ställa upp men tänkte sedan att om min öppenhet om hur maten är här på avdelning 12 skulle kunna resultera i att det blir bättre för barnen måste jag ställa upp. Det är många föräldrar på avdelningen som inte är nöjda med maten här då många av barnen inte gillar maten som kommer från kylen och micras innan hela den stora lådans innehåll läggs upp på tallriken oavsett ålder på barnet. Då många av barnens aptit är påverkad av cytostatika får bara denna fulla tallrik många barn att tappa aptiten och att maten oftast inte ser aptitlig ut eller smakar gott gör inte saken bättre. Jag förstår att det är en kostnadsfråga och att det är svårt att göra mat till många människor mm men det borde kunna finnas något som är bättre än detta då mycket av maten som serveras nu slängs vilket är ett slöseri.

På gamla avdelningen har jag hört att det fanns ett kök som familjerna och personalen kunde använda och där personalen kunde handla in mat som familjerna sedan kunde tillaga när barnet ville äta. Detta tror jag är jätte viktigt för alla vet att uppvärmd micrad mat inte alltid är så god och kan det finnas möjlighet att tillaga mat själva vore det bra. Nu har Barncancerfonden Stockholm Gotland beslutat att finansiera ett kök på avdelningen vilket är jätte bra, men hade önskat att det var landstinget som stod för denna kostnad. Det är jätte bra att avdelning 12 får ett kök men alla andra avdelningar på sjukhuset där det finns sjuka barn och familjer, hur blir det för dem? Om det inte blir någon förändring på de avdelningarna blir det ännu viktigare att försöka hamna på avdelning 12 om man måste åka in till akuten vid tillexempel feber, är det rimligt att det ska vara så?

Det är viktigt att komma ihåg att många familjer får vara relativt långa perioder på sjukhuset och att det inte finns någon möjlighet till annat än att micra maten är inte hållbart i längden då maten som serveras inte är bra och att vi som föräldrar måste betala 85 kr per person och måltid för denna mat. Vi har turen att vi är två föräldrar till Basti så att den ena av oss kan handla mat och att vi dessutom haft familj och vänner som kommit förbi med matlådor. Det är tråkigt bara att utrymmet i kylskåpet är begränsat till ett halvt hyllplan per familj vilket kraftigt begränsar hur många matlådor man kan ta med sig. Jag kan inte föreställa mig hur det är för de familjer där föräldrarna är ensamstående och om de dessutom inte har turen som vi med nära och kära. De kvällar varannan vecka som det kommer hit mat från olika företag är guldvärd för oss familjer, tänk om det skulle vara möjligt att ta lite inspiration från den maten?

Jag hoppas innerligt att de som läser artikeln i Expressen inte tycker att jag bara gnäller på maten utan anledningen till att jag ville uppmärksamma frågan är som sagt att om det kan leda till någon förbättring för oss och andra vill jag försöka påverka. Drömmen hade såklart varit om man kunde ta bort stordriften som är nu utan ha de mer som exempelvis de förskolor där de har egen personal som lagar maten. Jag kan bara jämföra med maten på Bastis förskola som är vällagad och god samt att man kan lägga upp individuella portioner efter barnens önskemål. Förstår att det kanske inte är möjligt men man måste ju få drömma också.

3 reaktioner på ”Maten på sjukhuset

  1. Jättebra skrivet! Maten är så viktig. Jag som jobbar med friska barn ser det varje dag. Vi pratar om maten, hur den smakar, luktar och den är alltid aptidligt serverad på buffèn, där barnen tar maten själv. När man är sjuk, tappar man så lätt matlusten och då är det ännu viktigare hur man får maten serverad.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s