Från A till Ö

Tidigare har jag oftast varit en idéspruta men som även lyckats genomföra de sakerna som jag kommer på då jag även är en ”doer”. Just nu känner jag inte riktigt igen mig själv då jag vissa dagar har jätte många idéer men lyckas nästan aldrig slutföra dem. Mina tankar och kraft verkar vara begränsade till att orka komma med idéer några dagar vilket är ganska frustrerande. Jag hoppas att min vanliga kraft och energi kommer tillbaka om jag ger det lite tid och är snäll mot mig själv, men det är svårt även om kroppen säger ifrån tydligt när jag försöker pressa den hårdare än den är redo för.

Idag träffade jag både min läkare och psykolog så efter de två timmarna känner jag mig väldigt trött. Det är intressant att när jag kom till psykologen och hon frågade vad vi skulle prata om idag visste jag inte alls vad jag behövde prata om. Sedan efter någon minut lyfte jag en fråga som gnagt i mig ett par veckor och det ena ledde till det andra och helt plötsligt hade hela timmen gått och jag hade egentligen ännu mer att prata om. Det är skönt att prata med en psykolog ibland för att släppa ut på känslor som jag är ganska duktig på att gömma och även få endel förklaringar till olika saker. Jag har tex funderat lite på varför jag stänger av mina känslor lite när det gäller Bastis behandling men hon berättade att det är kroppens försvarsmekanism som slår till och som hon sa skulle vi träffats igår efter jag lämnat rummet där Basti sövdes skulle säkert alla känslor komma men som jag nu lägger ett lock på. Psykologen menade dock att detta var något bra och att det är bra att jag har ett nätverk runt mig som kan hjälpa mig när det behövs.

Idag är det internationella kvinnodagen där kvinnor uppmärksammas lite extra vilket är bra. Barncancerfonden hade lagt ut text om att det tar längre tid för kvinnor att komma upp i lön efter att deras barn varit allvarligt sjukt. Detta med ekonomi när barn drabbas av cancer eller annan allvarlig sjukdom är intressant för det innebär att båda föräldrarna kan vabba sålänge man har ett intyg från barnets läkare och man kan vabba samtidigt båda föräldrarna. Detta är jätte bra men en stor nackdel är hur ekonomin påverkas när man vabbar. När man är sjukskriven får man vid kollektivavtal eller om det står i anställningsavtalet en utfyllnad från arbetsgivaren för att kompensera inkomstbortfallet vid sjukpenning som kan bli väldigt kännbart beroende på inkomst. När man vabbar finns det flera kollektivavtal eller arbetsgivare som har utfyllnad i exempelvis 10 dagar per år och barn vilket innebär att om du tvingas vabba mer än så får du ingen utfyllnad från arbetsgivaren utan får endast tillfällig föräldrapenning från försäkringskassan vilket kan innebära en stor ekonomisk försämring då det finns tak för hur mycket man kan tjäna. När bådas inkomst påverkas på detta sätt eller då man är ensamstående blir detta ytterligare en orosfaktor förutom att ta hand om sitt sjuka barn. Visst har många familjer försäkringar för sina barn men det är inte alla som har det och de har olika villkor och nivåer så ekonomin påverkas när man tvingas vara hemma med sitt svårt sjuka barn. Detta medför att många familjer inte har möjlighet att vara hemma båda föräldrarna utan att den ena måste jobba trots att det skulle varit en fördel för barnet och familjen om båda varit hemma. Oftast i denna situation blir det då männen som arbetar vilket jag tycker att man märker även på avdelningen då det oftare är ensamma mammor där än pappor, men kanske bara är en tillfällighet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s