Livet på paus

Vad gör man när livet ofrivilligt sätts på paus? När man ofrivilligt måste lämna sitt jobb efter ett telefonsamtal? När ens karriär ofrivillig måste pausas? När familjelivet pausas? När planer för framtiden pausas?

Mitt liv är pausat sedan den 26 oktober och frågan är när vi kan och vågar trycka på start igen. För mig har det alltid varit viktigt med ett bra jobb som jag trivs med. Det har inte varit avgörande med bra lön eller status utan jag har strävat efter ett utvecklande jobb där jag kan göra skillnad och bidra med min kunskap. Jag har alltid varit målmedveten och driven, började sommarjobba som 15åring med ett ansvarsfullt jobb och fortsatte på universitetet i en annan stad direkt efter gymnasiet och efter det har jag arbetat. Yrkeskarriären har inte varit spikrak men den har gått framåt och jag har lärt mig mycket hela tiden. Jag nådde mitt drömjobb men valde sedan bort det med anledning av att Basti kom. Det yrkesliv som jag hade är nu pausat på obestämd tid.

Jag hade svårt att vara föräldraledig och därmed vara ifrån mitt jobb. Det handlar inte om att jag inte älskar min son eller att jag är oumbärlig på jobbet, men jag gillar den stimulans som jobbet ger mig. Detta är nu något jag lämnat på obestämd tid. Även om jobbet ger mycket energi skulle jag inte ha kapaciteten nu att hjälpa andra då jag har fullt upp med att ta hand om Basti och mig själv. Ibland önskade jag att jag visste mer om vad som väntar och att jag visste när jag kan jobba igen mm. Men det är inte möjligt då Bastis tillstånd styr allt.

Vi hade planer på att resa och se världen tillsammans, även detta är pausat just nu. Förhoppningsvis kan jag och Micke komma iväg men skulle vilja resa med Basti, det får dock vara pausat under behandlingstiden.

Jag hade planer på att börja träna regelbundet och se över vad jag äter, även detta är pausat. Inte för att det inte finns tid men orken saknar jag just nu. Jag tror dock att denna del inte behöver vara pausad lika länge utan att jag snart kan trycka på play för att försöka hitta något som ger energi. Jag vet att träning innebär energi för min del men vad gör man när man inte orkar komma ur soffan och gå till gymmet?

Mitt liv är på paus på obestämd tid och ofta blir jag avundsjuk på de vars liv rullar på. De som har planer för karriären och vardagen. Ingen lever ett perfekt liv, men det finns en vardag för alla som rullar på. Det vill jag också ha även om jag redan innan Basti blev sjuk hade börjat dra i nödbromsen för att inte bli utmattad, men då var det självvalt på ett annat sätt. Jag vill sätta mitt liv på play igen..

Är väldigt tacksam för alla som hjälper till och bryr sig om oss i vårt pausade liv. Idag hörde en vän av sig till mig och sa att hon inte visste hur hon skulle peppa och stödja mig men att hon hört att det sämsta man kan göra är att sluta höra av sig och det tycker jag verkligen stämmer. Att inte känna sig ensam i det pausade livet och att folk hör av sig utan förväntningar men med olika förslag eller tillrop betyder så mycket för mig. Vet inte hur andra känner i liknande situationer men när jag hörde det rådet var det klockrent. Hade även ett liknande samtal med mina föräldrar i helgen som hade erbjudit sin hjälp till någon som inte återkommit i frågan. Då livet är tufft tror jag att det är viktigt för omgivningen att tänka att det inte är för att man inte vill ha hjälp som man inte tar emot hjälpen utan ofta handlar det nog om att det blir ett större projekt att ta emot hjälpen om den är oprecis hjälp eller innebär att man själv behöver ringa det där samtalet eller vad det kan vara. Tror att detta är viktigt att komma ihåg och återkomma med ett konkret förslag som innebär att den som erbjuds hjälpen endast behöver säga ja eller nej till det.

4 reaktioner på ”Livet på paus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s