Bio

Idag rymde jag från sjukhuset några timmar för att gå på bio. Vi såg Ted Gärdestad på Rigoletto. Tyckte det var en bra film men samtidigt påminns man om hur psykisk ohälsa kan få människor att må vilket ibland tyvärr leder till att de inte orkar med kampen längre utan bestämmer sig för att ta sitt liv. Frågan är om sjukvården idag skulle gett Ted ett annat stöd än då han levde eller skulle det bli samma utgång. Tyvärr tror jag inte vården blivit bättre på dessa år att hantera psykisk ohälsa utan att det fortfarande finns för många som mår dåligt i förhållande till den vård som finns att få. Som vid all kontakt med sjukvården är min erfarenhet att man måste vara tillräckligt frisk för att söka sjukvård för att få bra hjälp. Vid psykisk ohälsa kan detta vara ett stort problem då den sjuka personen inte förstår sitt behov eller vill ha hjälp. Detta innebär ett stort ansvar för personens anhöriga och omgivning för att se till och kräva att rätt vård ges. Tyvärr har jag själv strax innan jul fått erfarenhet av en ung människa som inte orkade med livet längre. Tycker att det är så hemskt att livet ska vara så jobbigt och att inte tillräcklig hjälp kan ges utan att man ser detta som enda utväg. Har tyvärr även i mitt yrkesliv pratat med personer som sett detta som enda utväg men där jag inte tror att de verkställt detta. Min uppmaning är att våga prata om psykisk ohälsa med varandra och ta hjälp när det behövs för ingen ska behöva må så dåligt eller känna sig så ensam. Att må dåligt psykiskt borde vara lika lätt att prata om som ett brutet ben eller annan fysisk sjukdom. Livet är tufft för oss alla i perioder av olika skäl så var rädda om er själva och framförallt våga be om hjälp!

Fick även erfara bristen av platser på sjukhuset idag när läkaren berättade att Basti skulle kunna bli utskriven idag då hans cellgiftsvärden var bra och att det nog skulle gå bra även om de vill testa att justera maten igen för att han ska få i sig det han behöver per dygn. Jag tror också att det nog skulle gå bra att åka hem men med alla bakslag vi haft och att maten ska förändras och att han får lite ont ibland tycker jag det är bättre att åka hem imorgon istället så att vi inte blir utskrivna innan allt funkar ok och därmed riskerar att snabbt komma tillbaka till akuten och ev en annan avdelning. I vilket fall som helst vill jag att Bastis hälsa ska gå i första hand när olika beslut fattas och inte att hela sjukhuset är överfullt.

När jag var borta idag hade det varit full rulle på Basti och det hade varit provtagning, mat och väldigt många blöjbyten. De hade även fått byta nålen i porten då den hade läckt. Allt hade gått bra men Basti verkade ändå glad när jag var tillbaka. Jag har aldrig spenderat så mycket tid med Basti som jag gjort sedan han blev sjuk. Vi lever i ett rum och badrum tillsammans dygnet runt och sover som i en dubbelsäng. Basti har alltid varit väldigt självständig och inte velat sova med oss och jag var även iväg mer när han var liten. Lär känna honom väldigt väl samtidigt som han blivit väldigt mammig vilket han inte brukar vara på det här sättet.

2 reaktioner på ”Bio

  1. Hoppas filmen var som du tänkt dig.Även om det är skönare att vara hemma så stanna kvar tills allt fungerar som tänkt alltid tråkigt att få ett bakslag.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s